Alles over de SUP-richtlijn

Vanaf 1 juli 2023 neemt de SUP-richtlijn nieuwe vervolgstappen. SUP staat voor Singe Use Plastics. De enorme hoeveelheid wegwerpplastic heeft een flinke impact op het milieu. Wegwerp moet langzaam maar zeker plaats gaan maken voor hergebruik. Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 een richtlijn opgesteld om de plastic afvalberg te verminderen.

De nieuwe vervolgstappen hebben betrekking op wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic of met een plastic coating. Hierin wordt een onderscheid gemaakt in consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen en consumptie ter plaatse.

Vanaf 1 juli 2023: Heffing voor de consument

Bijna iedereen gebruikt ze: voedselverpakkingen en wegwerpbekers van plastic of met een plastic coating. Per 1 juli 2023 mogen deze verpakkingen en bekers niet meer gratis verstrekt worden bij bezorging of voor onderweg. Dat geldt dus voor het kartonnen koffiebekertje en de warmtebestendige maaltijdbak. Ook voorverpakte etenswaren zonder bereiding en portieverpakkingen vallen onder deze SUP-richtlijn. Dit zijn bijvoorbeeld de melkcups, boterkuipjes en appelmoesbakjes.

Als verstrekker is het verplicht om een heffing te vragen aan de consument. Richtbedragen variëren van €0,05 tot €0,50, maar dit tarief mag zelf bepaald worden. Naast deze heffing is het ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meenemen van een verpakking of beker door de consument toe te staan. Denk hierbij aan een statiegeldsysteem of het ‘bring your own’ principe. 

Vanaf 1 januari 2024: Verbod op SUP ter plaatse

Per 1 januari 2024 gaat de SUP-wetgeving nog een stapje verder. Dan geldt er een geheel verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie op locatie. Dat geldt bijvoorbeeld voor kartonnen materialen met een plastic coating, maar ook voor de voorverpakte producten zoals melkcups en boterkuipjes.

Dus op evenementen en in de horeca wordt het gebruik van single-use-plastic in de ban gedaan. In de snackbar, de kantine, op een festival, maar ook op kantoor wordt hergebruik de norm. Herbruikbare alternatieven, zoals servies of afwasbare kunststof bekers worden gestimuleerd. Net zoals het opzetten van een statiegeldsysteem.

Wil je meer weten over de SUP-richtlijn of welke relevante oplossingen Sligro biedt? Bekijk dan deze pagina of bekijk de infographic